Een Cv-ketel is essentieel in uw huis. Het zorgt voor warm water en verwarmt uw woning tijdens koude dagen. Zonder goed onderhoud kan uw ketel sneller slijten wat kan leiden tot storingen, hogere kosten en mogelijk zelfs gevaarlijke situaties. In deze blog leest u waarom regelmatig onderhoud cruciaal is, hoe vaak het nodig is en wat de voordelen zijn. Zo weet u precies hoe u uw Cv-ketel in topconditie houdt.

 

Waarom is Cv-ketel onderhoudt belangrijk?

Regelmatig onderhoud is belangrijk om verschillende redenen:

Voorkomen van storingen:

Een goed onderhouden ketel werkt beter en heeft minder kans op storingen. Een kapotte ketel betekent vaak hoge reparatiekosten en ongemak, zeker in de winter.

Veiligheid:

Zonder onderhoud kunnen gassen, zoals koolmonoxide ontsnappen. Dit gas is levensgevaarlijk en onzichtbaar. Onderhoud verkleint dit risico aanzienlijk.

Langere levensduur:

Net als elke machine, gaat een Cv-ketel langer mee wanneer deze goed verzorgd wordt. Hiermee bespaart u op de lange termijn op vervangingskosten.

Energiezuinigheid:

Een schone ketel werkt efficiënter, wat betekent dat u minder energie verbruikt. Dit is beter voor het milieu én voor uw portemonnee.

 

Hoe vaak moet u uw Cv-ketel laten onderhouden?

Monteur met rode moersleutel bij cv-ketel en blauwe leidingen.

Monteur met rode moersleutel bij cv-ketel en blauwe leidingen.

Voor de meeste Cv-ketels wordt aanbevolen om eens per jaar een onderhoudsbeurt te plannen. Deze frequentie zorgt ervoor dat uw ketel altijd veilig en efficiënt blijft werken. Sommige nieuwere modellen kunnen minder vaak onderhoud vereisen, bijvoorbeeld om de twee jaar. Maar controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant. Het niet laten uitvoeren van het onderhoud kan zelfs invloed hebben op uw garantie. Zorg dus altijd dat je op tijd bent.

 

Wat houdt een onderhoudsbeurt in?

Een professionele onderhoudsbeurt omvat een aantal belangrijke taken:

Reinigen van onderdelen:

De monteur maakt de brander, warmtewisselaar en andere essentiële onderdelen schoon. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt dat de ketel soepel blijft werken.

Afstellen van de ketel:

De ketel wordt gecontroleerd op de juiste instellingen voor verbranding en waterdruk. Hiermee zorgt de monteur ervoor dat uw ketel optimaal presteert.

Controle op lekkages:

Een monteur controleert of er geen gassen, zoals koolmonoxide kunnen ontsnappen en of er geen waterlekkages zijn.

Testen van veiligheidssystemen:

De veiligheidsventielen en andere beveiligingen worden gecontroleerd en indien nodig vervangen om te zorgen dat uw ketel veilig blijft.

 

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn enkele dingen die u zelf kunt doen om de conditie van uw Cv-ketel te verbeteren. Hierbij een aantal handige tips:

Controleer de waterdruk:

De waterdruk van de ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Dit kunt u zelf controleren en indien nodig bijvullen via het vulventiel en het expansievat.

Ontlucht de radiatoren:

Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt dat de ketel harder moet werken.

Houd de omgeving van de ketel vrij:

Zorg ervoor dat er geen spullen rondom de ketel staan. Dit voorkomt verstikkingsgevaar en maakt het voor de monteur makkelijker om bij de ketel te komen.

 

Wat te doen bij een storing?

Mochten er ondanks onderhoud toch storingen ontstaan, volg dan deze stappen:

Controleer de waterdruk:

Soms kan een lage waterdruk de oorzaak zijn. Verhoog de druk indien nodig.

Reset de ketel:

Veel ketels hebben een resetknop waarmee u de ketel opnieuw kunt starten. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

Bel een monteur:

Helpt de reset niet? Dan is het tijd om een monteur te bellen. Probeer geen complexe reparaties zelf uit te voeren aangezien dit gevaarlijk kan zijn.

 

Wanneer is een professional noodzakelijk?

Hoewel u zelf wat kleine onderhoudstaken kunt doen, zijn er toch veel handelingen die u beter aan een professional overlaat. Bij storingen of wanneer u merkt dat de ketel geluiden maakt die hij normaal niet maakt, is het slim om een professional in te schakelen. Ook voor periodiek onderhoud, zoals eerder genoemd, is een erkende monteur een must. Zij kunnen met specialistische apparatuur de prestaties en veiligheid van uw ketel controleren en deze waar nodig bijstellen.